Το WWDC τελείωσε, οι εντυπώσεις αρχίζουν.

Άλλο ένα WWDC με τον Steve Jobs στη σκηνή έφτασε στο τέλος του. Το Lion, το iOS 5 και το iCloud είχαν την τιμητική τους με αρκετές και ευχάριστες εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι πως μας έμεινε μία μικρή πίκρα γιατί τίποτα δεν κυκλοφόρησε σήμερα, αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα

Mac OS X Lion

lion_fall_01

Σε γενικές γραμμές ξέραμε τι νέο θα φέρει το Lion από τις developer releases που κυκλοφορούν εδώ και μερικούς μήνες. Αυτό που μάθαμε σήμερα όμως είναι ότι η διάθεση του νέου λειτουργικού θα γίνει μόνο μέσω του Mac App Store στην πραγματικά εκπληκτική τιμή των $29.99! Δυστυχώς όμως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο για να κάνουμε το upgrade, ενώ άλλη μια Developer Preview θα δοθεί σήμερα και φαντάζομαι πως θα κατακλύσει κάμποσα download sites.

iOS 5

ios5_01

Η δεύτερη αναμενόμενη ανακοίνωση του Steve ήταν το iOS 5. Πάρα πολλά τα νέα features, αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακά μιας και τα περισσότερα υπήρχαν ήδη είτε με κάποιο έξτρα software, είτε μέσω του Cydia. Παρόλα αυτά πρόκειται για αξιόλογες προσθήκες που κάνουν την αναβάθμιση να αξίζει 100%!

  1. Notifications – Νέο σύστημα ειδοποιήσεων. Με ένα απλό swipe προς τα κάτω εμφανίζεται μία λίστα με όλες τις ενεργές ειδοποιήσεις και το καλύτερο απ’ όλα, οι νέες ειδοποιήσεις εμφανίζονται και στο lock screen!
  2. Twitter – Το γνωστό Twitter έγινε πλέον ένα με το iOS και δηλώνοντας τον λογαριασμό σας στις ρυθμίσεις του κινητού, χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές όπως Safari, Camera, YouTube κλπ.
  3. Newstand – Νέα εφαρμογή όπου θα υπάρχουν όλα τα περιοδικά και τα iBooks που έχετε αγοράσει, με αυτόματο download των νέων τευχών.
  4. Tabs στον Safari – Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο feature για τους χρήστες των iPad.
  5. Game Center – Διάφορα νέα features για το ήδη πετυχημένο Game Center.
  6. PC Free Activation – Επιτέλους τα iPhones αποδεσμεύονται από την ανάγκη για ένα υπολογιστή προκειμένου να ενεργοποιηθούν.
  7. iMessage – Δωρεάν μηνύματα μεταξύ iOS συσκευών με Push Notifications και τα συναφή.
  8. Wi-Fi Sync – Αν και δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το feature, σίγουρα είναι κάτι που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό.

Στο τέλος της δεύτερης ενότητας ακολούθησε άλλη μια απογοήτευση γιατί το iOS 5 θα προσγειωθεί στα χέρια μας το φθινόπωρο! Ας ελπίσουμε πως κάπου εκεί να ανακοινωθεί και το iPhone 5.

iCloud

Τρίτη και τελευταία ανακοίνωση της βραδιάς ήταν το iCloud το οποίο ουσιαστικά είναι το νέο πρόσωπο του MobileMe. Όλη η μουσική, οι φωτογραφίες, οι εφαρμογές, τα έγγραφα κλπ. πλέον θα μπορούν να βρίσκονται στο “σύννεφο” και να συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές της Apple που διαθέτετε. Η ενσωμάτωση του iCloud στο Lion και στο iOS είναι μοναδική και φυσικά είναι αυτό που κάνει την υπηρεσία να αξίζει πραγματικά. Το καλύτερο του feature είναι η δωρεάν διάθεση του, ενώ και γι’ αυτό θα περιμένουμε το φθινόπωρο!

Εν κατακλείδι το σημερινό keynote θα έλεγα πως ήταν απλά για να μας βάλει στη μπρίζα. Από την άλλη ας μη ξεχνάμε πως ήταν WWDC και στόχος του ήταν να ενημερώσει τους developers παρά να δώσει στους καταναλωτές. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε από την Apple για τους επόμενους μήνες και έτσι δεν θα χαθούμε στις φήμες. Υπομονή λοιπόν… 3 (μήνες) και σήμερα. 😛

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.