WWDC 2013 – Δύο μέρες μετά.

Χρειάστηκαν δύο μέρες για να χωνέψω τα νέα καλούδια που ανακοίνωσε ο Tim Cook στο φετινό WWDC. Η αλήθεια είναι πως είχα αρχίσει να απελπίζομαι λίγο, μιας και τα τελευταία keynotes της Apple όχι μόνο δεν με εντυπωσίαζαν, αλλά μου άφηναν μια γεύση αναγκαστικής αναβάθμισης χωρίς ουσιαστικό λόγο. Φέτος όμως η Apple είχε αρκετούς άσους στο μανίκι της και τους φανέρωσε τη πιο κατάλληλη στιγμή.

Ξεκινώντας με τα “συνηθισμένα” μαθηματικά η Apple κέρδισε τις εντυπώσεις. Και ποιος δεν θα εντυπωσιαζόταν άλλωστε με 50 δισεκατομμύρια downloads εφαρμογών από το App Store και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές των developers! Η σύγκριση του Apple ecosystem με οποιοδήποτε αντίπαλο έχει πλέον ξεφύγει!

Η ανακοίνωση νέων Macbook Air με Haswell Chips και μπαταρίες με απίστευτες αντοχές ήταν ο λόγος για το επόμενο χειροκρότημα, καθώς επίσης και λόγος για να περάσουμε στην αποκάλυψη του νέου OS X Mavericks! Η δέκατη έκδοση του OS X μπορεί να μη φέρει εντελώς νέο interface ή κάποια απίστευτη καινοτομία, αλλά σίγουρα είναι μία ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη εξέλιξη του αγαπημένου μας λειτουργικού με features που ζητήθηκαν από πολλούς χρήστες του. Ο Finder πλέον διαθέτει tabs και tags, ο νέος Safari έγινε ακόμα καλύτερος, ενώ οι σχέσεις του λειτουργικού με το iOS βελτιώθηκαν ακόμα περίσσότερο.

Το γεγονός που χωρίς αμφιβολία ξεσήκωσε τους πάντες ήταν τα αποκαλυπτήρια του νέου Mac Pro. Ένα μηχάνημα που τα χαρακτηριστικά του δεν έχουν προηγούμενο και ο σχεδιασμός του… είναι απίστευτος! Και ακριβώς την ώρα που όλοι είχαν μείνει με το στόμα ορθάνοιχτο, ο Phil Schiller είπε το κορυφαίο…

Can’t innovate anymore, my ass!

…και έτσι απλά σφράγισε τα στόματα πολλών που το τελευταίο χρόνο νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα!

Μετά το σοκ από τους νέους Mac Pro, το κοινό έπρεπε να παραμείνει με το στόμα ανοιχτό και ο τρόπος για να το πετύχει αυτό o Tim ήταν να μας δείξει το πολυαναμενόμενο iOS 7. Το flat design επιβεβαιώθηκε και πλέον κυριαρχεί σε όλο το λειτουργικό. Νέα εικονίδια, νέο lock screen, νέο notification center, νέο control center… σχεδόν όλα features του iOS έχουν πλέον τη ταμπέλα “νέο” δίπλα τους και την υπογραφή του Jony Ive. Το κερασάκι στη τούρτα ήταν η ανακοίνωση του iTunes Radio, μία υπηρεσία που σίγουρα έκανε πολλούς να ιδρώσουν στα γραφεία του Pandora και του Spotify.

Το WWDC τελείωσε

Τελικά είναι στη φύση μας. Ως κοινοί θνητοί, μουρμουράμε γιατί το iOS δεν έχει τις Χ λειτουργίες που έχει το Android και όταν τελικά μετά από χρόνια γκρίνιας η Apple υλοποιεί τα περισσότερα από τα features που ζητήθηκαν, αρχίζει η μουρμούρα και η δυσαρέσκεια γύρω από το τρόπο που το έκανε. Μπράβο. Μπράβο σε όσους εξακολουθούν και μουρμουράνε για το iOS, γιατί τώρα ξέρουμε ποιοι θέλουν… γράψιμο! Είναι πραγματικά απίστευτο. Το iOS άλλαξε ριζικά την εμφάνιση του και μια μερίδα “designers” ξινίζουν γιατί το εικονίδιο του Safari είναι λέει ότι πιο άσχημο έχουν δει…

Και μιας και είμαι στο topic της μουρμούρας… Το γεγονός ότι το iTunes Radio στην αρχή θα διατεθεί μόνο στην Αμερική και στη συνέχεια σιγά μη φτάσει μέχρι την Ελλάδα… αυτό νομίζω πως όντως αξίζει τη μουρμούρα μας. Ή τουλάχιστον τις προσευχές μας μήπως και η Apple καταφέρει να φέρει μία συνηθισμένη (για όλους τους άλλους) υπηρεσία στην Ελλάδα που η λέξη copyright αποτελεί λόγο για να μείνουμε αρκετά χρόνια πίσω!

Η χαρά του developer

Αν και μου αρέσει να δοκιμάζω νέα προϊόντα έστω κι αν δεν είναι στη τελική τους έκδοση, αποφεύγω να κάνω δοκιμές με οτιδήποτε χρησιμοποιώ στη καθημερινή μου ρουτίνα. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο πειρασμό και η πρώτη beta του iOS 7 είναι ήδη εγκατεστημένη στο iPhone μου. Ωραίο το keynote, αλλά το real thing έχει άλλη χάρη. Οι αλλαγές είναι πολλές και όλες ευχάριστες (τουλάχιστον για εμένα). Τα crashαρίσματα είναι κι αυτά αρκετά. Αναμενόμενο βέβαια αφού ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε μία εφαρμογή που να είναι updated για το iOS 7. Όσο για το Mavericks ακόμα δεν μπήκε σε κάποιο μηχάνημα μου, αλλά είμαι σίγουρος πως θα γίνει και αυτό… σύντομα! wink

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.