Ubuntu Mobile OS: Ένας αξιόλογος αντίπαλος.

Άλλος ένας χρόνος ανήκει στο παρελθόν και παρόλο που συνέβησαν αρκετά αξιόλογα τεχνολογικά γεγονότα, προσωπικά ανυπομονούσα να τελειώσει και να έρθει το 2013. Μέχρι τώρα οι λόγοι ήταν κυρίως προσωπικοί, αλλά σιγά σιγά εμφανίζονται διάφορα πράγματα που εξιτάρουν την ανυπομονησία μου για τις εκπλήξεις του νέου έτους. Ένα από αυτά (ίσως το κυριότερο) είναι το νέο Ubuntu Mobile OS το οποίο μετά από πάρα πολύ καιρό με έκανε να πω WOW!

Η αλήθεια είναι πως από τον τίτλο και μόνο κατά κάποιο τρόπο καταδίκασα το όλο θέμα μιας και όλοι ξέρουμε πως το iOS και το Android είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Δεν είναι λίγα τα λειτουργικά που έθαψαν στο πέρασμα τους (βλ. Web OS, Blackberry… ) και δεδομένο το πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία τους θα έλεγα πως είναι απίστευτα δύσκολο για κάποιο νέο αντίπαλο να κερδίσει μέρος της ήδη φαγωμένης πίτας. Από την άλλη όμως, πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις και στον κόσμο της τεχνολογίας είναι γνωστό πως το περιθώριο βελτίωσης είναι μόνιμα ανοιχτό!

Το Ubuntu θα μπορούσα να πω πως είναι το αγαπημένο μου distribution, παρόλο που ποτέ δεν ήμουν γοητευμένος από το Linux. Αναμφισβήτητα είναι ίσως το πιο φιλικό στο χρήστη και πιθανόν το μοναδικό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιπάλους σαν τα Windows και το OS X. Τώρα λοιπόν που το κάθε λειτουργικό διαθέτει και τον ανάλογο “κινητό συνεργάτη” η Ubuntu αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι με μία δυνατή και πολύ καλά μελετημένη λύση που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Από το βίντεο παρουσίασης του Ubuntu Mobile OS μπορεί κανείς να καταλάβει πως πρόκειται για ένα project όπου έχουν αφιερωθεί πολλές ώρες, σε αντίθεση με το Firefox OS που δεν μπορώ να πω ότι με τρέλανε και τόσο! Παρόλο που φέρνει νέα χαρακτηριστικά στον τρόπο χρήσης ενός smartphone, θα τολμούσα να πω πως μερικά τα θεωρώ ίσως και πιο εύχρηστά από αυτά του iOS. Βέβαια η απόσταση μεταξύ ενός βίντεο και της πραγματικότητας πολλές φορές είναι πολύ μεγάλη, οπότε θα κρατήσω μία πιο επιφυλακτική στάση στο θέμα. Όσον αφορά το design του πάντως, νομίζω πως με το κατάλληλο hardware το interface του θα εμπνεύσει πολλούς και θα εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερους.

Η παρουσίαση αφήνει μία ευχάριστη γεύση και ελπίδες πως οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μεγάλα ονόματα της εποχής (Facebook, Spotify κλπ.), καθώς και εταιρίες που μονοπωλούν τις ώρες διασκέδασης μας (π.χ. EA), θα αγκαλιάσουν το νέο λειτουργικό και θα το κάνουν ένα αντάξιο αντίπαλο απέναντι στο iOS και στο Android. Θα είναι έτσι άραγε; Το Ubuntu δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να μην έχει τον αριθμό χρηστών που έχουν τα Windows ή το OS X, αλλά σίγουρα παραπέμπει σε κάτι καλό, σταθερό και ασφαλές. Γεγονός που με κάνει να ανυπομονώ ακόμα περισσότερο.

Αν σας αρέσει να δοκιμάζεται καινούρια πράγματα και αν θέλετε να ξέρετε τι μας επιφυλάσσει το τεχνολογικό μέλλον, παρακολουθείστε το παραπάνω βίντεο παρουσίασης και μετά περάστε από τα σχόλια παρακάτω να τα πούμε.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.