Η ανάγκη για λίγο torrenting στο iOS.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία των iPhone και πιστεύω πως όλοι έχουμε χωνέψει την πολιτική της Apple στο να εγκρίνει συγκεκριμένη γκάμα εφαρμογών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από μία “πόρτα” της Apple στράφηκαν στο Cydia και τον κόσμο του jailbreak προκειμένου η εφαρμογή τους να δει το φως της δημοσιότητας. Μερικά πράγματα όμως απλά δεν βγάζουν νόημα.

Όλοι ξέρουμε τα torrents και ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι τα χρησιμοποιούμε. Μπορεί στους περισσότερους να έγιναν γνωστά συνήθως για πειρατικούς λόγους, αλλά δεν είναι και λίγες οι εταιρίες που χρησιμοποιούν το BitTorrent για τη διανομή μεγάλων αρχείων. Πρώτη και καλύτερη η Blizzard που εδώ και χρόνια επιλέγει αυτό το τρόπο κάθε φορά που βγάζει ένα μεγάλο patch για το World of Warcraft. Η Apple όμως φαίνεται πως μερικά πράγματα τα βλέπει άσπρα ή μαύρα!

Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα εάν κυκλοφορούσε στο iTunes App Store το iTransmission; Μία εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να κατεβάζει αρχεία .torrent κατευθείαν στο κινητό του. Μήπως φοβούνται ότι θα μεγαλώσει η πειρατεία και θα κατεβάζουν ταινίες στο iPhone; :O

Θα μου πείτε τώρα, αφού δεν πρόκειται να κατεβάσεις κάτι μεγάλο στο iPhone ή στο iPad τι τον θες τον BitTorrent client; Όπως είπα και παραπάνω, το BitTorrent δεν είναι μόνο για ταινίες και μουσική. Και στη τελική αφού δεν μπορώ να κατεβάσω ένα .torrent αρχείο μέσω του Safari για να το στείλω (απομακρυσμένα) στον Mac μου να το κατεβάσει, κάποιος τρόπος πρέπει να βρεθεί για να κάνω τη δουλειά μου.

icontrolbits_01

Στην περίπτωση τώρα που υπάρχει ένας απομακρυσμένος υπολογιστής που διαχειρίζεται τα torrent μας, είναι αρκετά δύσχρηστο το web interface που διαθέτει το Transmission. Όχι γιατί δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις αλλά γιατί επωμίζεται διάφορα προβλήματα που έχουν όλες οι web based εφαρμογές. Με άλλα λόγια ακόμα και αν θέλουμε να ελέγχουμε τα torrents που κατεβαίνουν στο σπίτι μέσω του iOS, χρειαζόμαστε μια εφαρμογή. Σύμφωνα με το TorrentFreak υπάρχει μία που λέγετε iControlbits. Όμως αυτή η εφαρμογή ακόμα δεν έχει μετακομίσει στο Ελληνικό App Store και πολύ φοβάμαι πως κάτι σημαίνει αυτό.

Μάλιστα πρόσφατα ανακάλυψα ακόμα μία εφαρμογή που κάνει την ίδια δουλειά αλλά με καλύτερο interface και περισσότερες λειτουργίες. Αυτή η εφαρμογή λέγετε Drivetrain και μετά από επικοινωνία με τον developer του, με πληροφόρησε πως βρίσκετε ήδη στην αναμονή για έγκριση από την Apple. Ελπίζω η μεγάλη αναμονή έγκρισης του Drivetrain και η αργή διάδοση στα ευρωπαϊκά App Store του iControlbits να μην σημαίνει κάτι αρνητικό. Και ελπίζω σύντομα να δούμε στο iOS αρκετές εφαρμογές που σχετίζονται με τα torrents, έστω και αν πρόκειται για ένα απλό remote management.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.