Υπογράψτε τα PDF σας με το Preview.app

Με το Internet να ενσωματώνετε ολοένα και περισσότερο στην Ελληνική πραγματικότητα, η ανάγκη υπογραφής ψηφιακών εντύπων αυξάνετε καθημερινά. Είναι αρκετές οι υπηρεσίες που απαιτούν μια υπογραφή σε ένα συμβόλαιο, μια σύμβαση και τα email σιγά σιγά αντικαθιστούν τα FAX. Μέχρι τώρα όταν έπρεπε να υπογράψω ένα έγγραφο και να το στείλω κάπου, η διαδικασία ήταν να εκτυπώσω το έγγραφο (που συνήθως κατέβαζα από το Internet), να το υπογράψω και μετά να scanάρω το υπογεγραμμένο χαρτί για να το στείλω με email. Βαρετή διαδικασία και μάλιστα δημιουργείς περιττά σκουπίδια! Αν θέλουμε να ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή, καιρός να την αλλάξουμε με τη βοήθεια μιας ενσωματωμένης εφαρμογής του OS X.

Δεδομένο ότι τα περισσότερα έγγραφα πλέον είναι σε μορφή PDF και ακόμα κι αυτά που δεν είναι μπορούν να μετατραπούν με ιδιαίτερη ευκολία, το Preview.app που βρίσκετε προ εγκατεστημένο στο OS X μπορεί να “υπογράψει” οτιδήποτε θέλετε. Καταρχήν να υπενθυμίσω για τους νέους στον κόσμο των Mac ότι το Preview.app βρίσκετε στον φάκελο /Applications και συνήθως είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα όταν ανοίγετε ένα PDF αρχείο. Σε πρώτη φάση λοιπόν θα ανοίξουμε το Preview.app για να δημιουργήσουμε την υπογραφή μας.

  1. Υπογράφουμε σε ένα λευκό χαρτί με την υπογραφή μας να φαίνεται όσο πιο καθαρά γίνετε.
  2. Ανοίγουμε το Preview.app και πηγαίνουμε στα Preferences (Command + , )
  3. Στη τελευταία καρτέλα που λέγετε “Signatures” κάνουμε κλικ στην επιλογή “Create Signature…”
  4. Ευθυγραμμίζουμε το χαρτί που υπογράψαμε μπροστά στη κάμερα του υπολογιστή και όταν εμφανιστεί η υπογραφή μας στο Preview πατάμε accept.

signature-with-preview-app-02

Υπόψιν ότι ενώ κρατάτε το χαρτί μπροστά στη κάμερα, αυτή ανανεώνει συνέχεια το αποτέλεσμα στη προεπισκόπηση. Οπότε μη βιαστείτε να πατήσετε το accept. Βεβαιωθείτε πως είναι ακριβώς όπως τη θέλετε και όταν κουνάτε το χαρτί δώστε λίγο χρόνο στην εφαρμογή για να ενημερώσει το αποτέλεσμα της προεπισκόπησης. Φυσικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε όσες υπογραφές θέλετε με τον ίδιο τρόπο και όταν περάσετε την υπογραφή σας μια φορά στο Preview.app δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα.

signature-with-preview-app-03

Τώρα που η υπογραφή σας βρίσκετε αποθηκευμένη στο Preview.app για να την χρησιμοποιήσετε, ανοίξτε ένα PDF αρχείο και πηγαίνετε από το μενού Tools > Annotate > Signature. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το ποντίκι τοποθετήστε την υπογραφή σας σε όποιο σημείο του PDF επιθυμείτε. Κλείνοντας το PDF θα ενημερωθεί αυτόματα με την εισαγωγή της υπογραφής σας, γι’ αυτό καλό είναι να είστε σίγουροι για την όποια αλλαγή πριν το κλείσετε μιας και όταν το ξανανοίξετε δεν θα υπάρχει undo!

Και αν το έγγραφο μου δεν είναι PDF;

Στη περίπτωση που το έγγραφο σας δεν είναι μορφής PDF, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το ανοίξετε και πάλι με το Preview.app και από το μενού να επιλέξετε File > Export και να το αποθηκεύσετε σε PDF.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.