Εξοικονομήστε πολύτιμα megabytes και ευρώ.

Ζούμε στην εποχή όπου οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι πιο γρήγορες από μία επίγεια DSL. Και αν πάρω το σπίτι μου σαν παράδειγμα, τα 12mbit του ΟΤΕ δεν είναι τίποτα μπροστά στο 4G της Vodafone που απολαμβάνω σε μερικά σημεία της πόλης. Δυστυχώς όμως οι χρεώσεις του 4G δεν επιτρέπουν την αντικατάσταση μιας DSL. Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο όπου μία SIM card θα πάρει τη θέση του DSL router στο σπίτι, αλλά πλέον μπορούμε εύκολα να είμαστε online όπου κι αν βρισκόμαστε. Όμως τα megabytes τελειώνουν!

Όσο μεγάλο κι αν είναι το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκεστε και σε όποιο δίκτυο κινητής κι αν είστε, τα GB είναι περιορισμένα. Βέβαια για κάποιον που ελέγχει τα email του και λίγο το Facebook, τα 5-6GB ίσως να μην τελειώσουν ποτέ. Επειδή όμως πλέον τα MB δεν καταναλώνονται μόνο από το κινητό και το tablet, αυτοί που απολαμβάνουν τη μαγεία του tethering σίγουρα ξέρουν πως ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να τερματίσει οποιοδήποτε data limit! Για αυτούς τους χρήστες λοιπόν ήρθε η ώρα να ελέγξουν καλύτερα το πως καταναλώνουν το data plan τους, και να πάρουν τον έλεγχο των συνδέσεων που κάνει ο φορητός τους ενώ βρίσκονται on the move.

Το app που αναλαμβάνει να κάνει το τροχονόμο στο ποια εφαρμογή θα έχει Internet και ποια όχι λέγετε TripMode, κατοικεί στο menu bar του OS X και ενεργοποιώντας το κόβει αυτόματα τις συνδέσεις για updates, backups, iCloud syncs και γενικότερα οτιδήποτε ζητάει bandwidth. Κάνοντας click στο εικονίδιο του στο menu bar, ο χρήστης μπορεί να δει εύκολα τη λίστα με τις εφαρμογές που θέλουν να συνδεθούν στο Internet και να επιλέξει αυτός σε ποια παραχωρεί το data plan του, ενώ στο ίδιο σημείο μπορεί επίσης να δει ακόμα και τα MB που έχει καταναλώσει η κάθε εφαρμογή!

Νομίζω πως μαζί με το DND mode που έφερε η Apple στο Notification Center, έπρεπε να συμπεριλάβει και κάτι σαν το TripMode. Δεν το έκανε όμως και γι’ αυτό υπάρχουν τα 3rd party apps. Το TripMode κοστίζει $4.99 λόγω έκπτωσης (κανονικά είναι στα $7.99) και πολύ πιθανόν η χρήση του να σας γλιτώσει από πολλά περισσότερα. 😉

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.