Razer DeathAdder για Mac… δεν νομίζω!

Κοντεύουν δύο χρόνια από τότε που αγόρασα ποντίκι και παρόλο που δεν έχω κάποιο παράπονο από το Logitech Performance MX που χρησιμοποιώ ασταμάτητα τόσο καιρό, είπα να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Κάτι που αρκετός κόσμος θεωρεί ανώτερο και σχεδιαστικά ίσως καλύτερο. Το DeathAdder της Razer!

Θεωρώ τον εαυτό μου κάθε άλλο παρά φανατικό gamer. Έχω την απαίτηση όμως να ευχαριστιέμαι το ένα και μοναδικό παιχνίδι που παίζω (WoW) στο έπακρο. Έτσι λοιπόν είπα αυτή τη φορά να δοκιμάσω ένα ενσύρματο ποντίκι για να δω την περιβόητη διαφορά στην ανταπόκριση σε σχέση με τα ασύρματα που χρησιμοποιούσα τόσο καιρό. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι όλα τα mouse που προτιμώ είναι high end ή ίσως η χρήση που τους κάνω να μην μου επιτρέπει να δω αυτή τη διαφορά. Το σίγουρο είναι πως η ανταπόκριση που έχει ένα ενσύρματο ποντίκι σε σχέση με ένα ασύρματο, δεν θα παίξει κανένα ρόλο σε μελλοντική μου αγορά γιατί απλά μου φαίνονται ίδια.

deathadder_01

Από πλευράς σχεδιασμού τώρα, το DeathAdder είναι ιδιαίτερα προσεγμένο με εμφάνιση που σίγουρα θα τραβήξει το μάτι ενός gamer. Το μέγεθος του θα έλεγα πως είναι μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, αλλά μετά από λίγα λεπτά χρήσης αισθάνεσαι πως έχει ακριβώς το μέγεθος που χρειάζεται για να το αγκαλιάσουν όλα τα δάχτυλα και να δουλέψεις άνετα. Τα λαμπάκια στη ροδέλα και το λογότυπο του προσθέτουν μία ευχάριστη πινελιά στο design, αν και μπορούν να απενεργοποιηθούν μέσω του software του.

Το Software! Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που έψαξα πριν αγοράσω το DeathAdder ήταν το σηματάκι στην πίσω πλευρά του κουτιού που έλεγε συμβατό με Mac. Αφού ξεπέρασα τους φόβους μου γύρω από αυτό το θέμα έκανα ένα μικρό ψάξιμο στο Internet για να δω τι λέει ο λαός για το συγκεκριμένο ποντίκι. Μάλλον έπρεπε να ψάξω καλύτερα… περισσότερο… κάπου αλλού έστω! Στη συσκευασία του πέραν μερικών διαφημιστικών, ένα quick start guide και δύο αυτοκόλλητα δεν θα βρείτε τίποτα άλλο. Τα CD αντικαταστάθηκαν με το Internet και πολύ καλά έκαναν αφού τα updates στους drivers είναι σχεδόν καθημερινά. Όχι όμως για το συγκεκριμένο mouse.

Αφού επισκέφτηκα το site της Razer και κατέβασα το τελευταίο software που δίνει για το συγκεκριμένο μοντέλο, βεβαιώθηκα πως δουλεύω με το τελευταίο firmware και άρχισα να παίζω με τις ρυθμίσεις και τα διάφορα έξτρα που διαθέτει. Το software που δίνει η Razer για το Mac OS X που το ονομάζει “Driver” είναι η προσωποποίηση του απαράδεκτου! Το interface του μου θυμίζει εφαρμογές των Windows XP ενώ η συνεργασία του με το Lion έχει πολλά κολλήματα.

deathadder_02

Υποτίθεται πως διαθέτει profiles για διάφορες χρήσεις και εφαρμογές, όμως δεν δουλεύουν όπως θα περίμενε κανείς. Συγκεκριμένα φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό προφίλ για το WoW παρατήρησα ότι οι ρυθμίσεις μεταβάλλονται κάθε φορά που κάνω Alt + Tab από το παιχνίδι σε κάποια εφαρμογή. Τα πλαϊνά κουμπιά είναι αδύνατον να οριστούν σαν Mouse Button 4 και 5 ή τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα τον τρόπο μέσα από το software της Razer. Ο τρόπος που δουλεύει ο scroller και το acceleration του είναι απλά τραγικός. Όπως και να το ρυθμίσεις ή θα πηγαίνει απελπιστικά αργά ή το acceleration θα τον κάνει άχρηστο σε περίπτωση που αυξήσεις το scrolling speed.

Το όλο θέμα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Πως γίνεται ένα mouse που θεωρείτε απ’ τα καλύτερα να είναι ΤΟΣΟ μάπα; Τώρα που είδα τα προβλήματα από πρώτο χέρι και χρησιμοποίησα τις σωστές λέξεις κλειδιά στο Google, προς έκπληξη μου ανακάλυψα ότι τα προβλήματα που βλέπω τα έχουν κι άλλοι. Και φυσικά η Razer έχει μαύρα μεσάνυχτα. Δεν νομίζω να είμαι υπερβολικός, αλλά όποιος πληρώνει 60 € για ένα ποντίκι, περιμένει τουλάχιστον τα βασικά. Και το πιο βασικό είναι ένας σωστός driver και ένα software απλό και κατανοητό.

Δεν το έβαλα κάτω όμως. Συνέχισα το ψάξιμο και βρήκα μία λύση (περίπου). Αυτό που αδυνατεί να κάνει η Razer με το software της, το κάνει και μάλιστα άψογα το SteerMouse. Ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε για τα ποντίκια που δεν υποστηρίζουν το Mac OS X. Όμως το SteerMouse παύει να είναι λύση όταν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να πληρώσει άλλα $20! Κατανοώ πως με το συγκεκριμένο review θάβω τελείως το DeathAdder. Και ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή δεν δουλεύει όπως θα ήθελα, αλλά γιατί δοκιμάζοντας το ίδιο ποντίκι στα Windows δεν παρατήρησα το παραμικρό πρόβλημα απ’ όσα λέω παραπάνω. Με άλλα λόγια τα προβλήματα που βλέπω στο DeathAdder μπορούν να λυθούν με ένα καλύτερο driver από την Razer. Αμφιβάλω όμως για το αν θα κάτσω να περιμένω το πότε θα γίνει αυτό το θαύμα!

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.