Προγραμματίστε κουμπιά και gestures να κάνουν τα πάντα.

Κι εκεί που νομίζεις πως το OS X μπορεί να κάνει τα πάντα και δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο, ανακαλύπτεις ένα πρόγραμμα που αλλάζει τα πάντα. Πολύ γνώριμο συναίσθημα και κάθε φορά που μου συμβαίνει χαίρομαι απίστευτα γιατί νιώθω σαν να πήρα κάτι καινούριο! Έτσι και σήμερα, μια εφαρμογή έδωσε εντελώς διαφορετικό νόημα στο Trackpad και το πληκτρολόγιο του Mac μου.

Για όσους δεν το ξέρουν ή δεν κατάλαβαν για ποια εφαρμογή παριστάνω το τρίχρονο που του πήραν ένα καινούριο παιχνίδι… πρόκειται για το BetterTouchTool! Βέβαια για να πω την αμαρτία μου, όταν το πρωτοείδα δεν μου γέμισε και τόσο το μάτι, αλλά μόλις το εγκατέστησα και είδα τι πραγματικά προσφέρει άρχισε η χαρά του παιδιού.

Ας τα κάνω πιο λιανά…

Το BetterTouchTool είναι μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή η οποία σας δίνει πλήρη έλεγχο στα κουμπιά και τα gestures των Magic Mouse, Trackpad, Apple Keyboard, καθώς επίσης και οποιοδήποτε κουμπί διαθέτει το κλασικό ποντίκι που χρησιμοποιείτε! Σε πρώτη φάση ίσως να μην σας φαίνεται και τόσο wow. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα. Όμως βλέποντας τις επιλογές που προσφέρει άλλαξα γνώμη στο δευτερόλεπτο.

Στον iMac μου συνηθίζω να δουλεύω με το αγαπημένο μου Logitech mouse, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιώ και το Trackpad της Apple γιατί με διευκολύνουν πάρα πολύ τα gestures. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις με τα gestures και η Apple δεν σου δίνει τη δυνατότητα. Με το BetterTouchTool όμως μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Τα πρώτα που ρύθμισα ήταν Tap στο Trackpad με πέντε δάκτυλα και στέλνω την οθόνη για ύπνο, Swipe προς τα κάτω με πέντε δάκτυλα και κλειδώνω τον Mac μου κτλ.
bettertouchtool_01
Κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά χαίρομαι που υπάρχει σαν επιλογή είναι ότι μπορείς να “πειράξεις” ακόμα και το Apple Remote. Και μέσα σε όλο αυτό το προγραμματισμό κουμπιών και gestures το BetterTouchTool φέρνει και ένα χρήσιμο feature των Windows στο OS X που λέγετε Window Snapping. Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς κάνει το Window Snapping, τραβήξτε ένα παράθυρο σε κάποια άκρη της οθόνης και θα καταλάβετε.

Τέλος να διευκρινίσω πως σε κάθε gesture το BetterTouchTool διαθέτει αρκετά “Predefined Actions” που καλύπτουν παραπάνω απ’ τα βασικά. Όμως παρέχει και τη δυνατότητα να ορίσετε κάποιο συγκεκριμένο shortcut για όποια εφαρμογή ή εργασία θέλετε. Αυτό και μόνο είναι που κάνει αυτό το δωρεάν διαμάντι κορυφαίο και must have. Δοκιμάστε το!

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.