Νέο περιεχόμενο στις ελληνικές τηλεοράσεις με το UnoTelly!

Δεν μου αρέσει να χρεώνω τα πάντα στη καραμέλα που λέγετε “οικονομική κρίση”, αλλά πιστεύω πως χάρη σ’ αυτή, η ελληνική τηλεόραση τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει απίστευτα κουραστική και ανούσια. Εκπομπές που υπεραναλύουν τα προβλήματα μας αλλά αδυνατούν να δώσουν λύση, τούρκικες και βραζιλιάνικες σειρές που τουλάχιστον εμένα με αφήνουν εντελώς αδιάφορο και εκπομπές που αναμασάνε με τον πιο πρόχειρο τρόπο το περιεχόμενο που βρίσκω καθημερινά στο Internet, σίγουρα δεν πρόκειται να με κερδίσουν σαν τηλεθεατή. Τα torrents πλέον έχουν πάρει φωτιά και συνδρομητικές υπηρεσίες όπως OTE TV και Nova είναι εντελώς εκτός του τρέχον budget. Μέσα σε όλη αυτή την αναγκαστική αλλαγή που βιώνω καθημερινά, το πιο λογικό θα ήταν να ψάξω για εναλλακτικές λύσεις.

Η πειρατεία με βάση τα torrents νομίζω πως είναι η πιο δημοφιλή λύση. Σίγουρα όχι η καλύτερη και σίγουρα όχι για όλους. Απαιτεί κάποιες γνώσεις, αρκετή υπομονή, ψάξιμο και κάμποσες ώρες την ημέρα για να βρεις αυτό που θέλεις να παρακολουθήσεις, τους υπότιτλους του, (ίσως) να το γράψεις σε κάποιο DVD κλπ. Μετά ακούς και για κάποιες υπηρεσίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην Αγγλία και στην Αμερική και αρχίζεις να αναρωτιέσαι…εδώ γιατί όχι;

Υπηρεσίες σαν το Netflix και το Hulu μπορούν να σε κάνουν κυριολεκτικά να χαζέψεις με το περιεχόμενο τους. Βέβαια πρόκειται για συνδρομητικές υπηρεσίες, αλλά για τόσο περιεχόμενο δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πληρώσω 8 δολάρια το μήνα! Μετά είναι και το Αγγλικό BBC που έχει κι αυτό κάμποσες ενδιαφέρον εκπομπές και υπηρεσίες σαν το Spotify και το Pandora σίγουρα θα αλλάξουν το τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε τη μουσική σας απόλαυση. Υπηρεσίες που για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζουν σαν όνειρο. Και όταν επισκεφτείς το site τους, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι μια ειδοποίηση πως η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα σου! Γιατί να μην είναι; Επειδή δεν έχουν ελληνικούς υπότιτλους στο περιεχόμενο τους ή επειδή δεν συμφέρει κάποιους και επικαλούνται μπερδέματα με πνευματικά δικαιώματα και άλλου είδους σαχλαμάρες;

Κάποτε ένας φίλος μου είπε πως θα έρθει η ώρα που θα ορίζει ο χρήστης τι, πως και πότε θέλει να δει και ο ανταγωνισμός στα κανάλια και τις συνδρομητικές υπηρεσίες θα μεταλλαχτεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Νομίζω λοιπόν πως αυτό τοκάποτε, ήρθε! Μπορεί υπηρεσίες σαν το Hulu και το Netflix να μην άνοιξαν τις πόρτες στους στο ελληνικό κοινό, αλλά πλέον υπάρχουν τρόποι για να παρακάμψουμε το γνωστό geolocation και να ξεκλειδώσουμε όλες τις δυνατότητες του Internet στην τηλεόραση μας.

unotelly_02

Πριν καιρό ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διάφορες VPN υπηρεσίες με στόχο να ξεγελάσω το geolocation που προδίδει την τοποθεσία μου. Μπορεί οι προσπάθειες μου να απέδωσαν καρπούς, όμως υπήρχαν πολλά μειονεκτήματα στο τρόπο και στη ταχύτητα που έκαναν το όλο εγχείρημα ανούσιο. Τι να το κάνω το Hulu όταν το υπόλοιπο δίκτυο σέρνεται; Πρόσφατα όμως ξεκίνησα να χρησιμοποιώ μια υπηρεσία που λέγετε UnoTelly και οφείλω να ομολογήσω πως τα αποτελέσματα είναι απίστευτα!

To UnoTelly είναι μια συνδρομητική υπηρεσία που ξεκινάει στα $4.99 το μήνα και χρησιμοποιώντας τους DNS servers που παρέχουν, όταν ο χρήστης επισκεφτεί κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες, αυτές νομίζουν πως βρίσκετε στην Αμερική. Με άλλα λόγια το UnoTelly ξεγελάει το geolocation και ξεκλειδώνει τα πάντα! Έχοντας ήδη μία εμπειρία στο αντικείμενο, αυτό που πραγματικά με εξέπληξε με το UnoTelly είναι η ταχύτητα του. Ίσως επειδή λειτουργεί μέσω DNS και όχι μόνο μέσω VPN, η πτώση στη ταχύτητα είναι αμελητέα. Τόσο που αντί να ορίσω τους DNS servers ξεχωριστά σε κάθε συσκευή του σπιτιού, τις δήλωσα απευθείας στον router ώστε να παίζουν τα πάντα χωρίς έξτρα ρυθμίσεις. Αυτό φυσικά σημαίνει πως όταν κάποιος φίλος έρθει σπίτι και συνδεθεί στο WiFi μου, θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα Αμερικάνικα και Αγγλικά κανάλια που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπαιζαν κάτω από Ελληνικό IP. Καλό ε; smile

Αναλυτικότερα το UnoTelly παρέχει στους πελάτες του περισσότερα από 70 μπλοκαρισμένα κανάλια. Μερικά από αυτά είναι: Netflix, BBC iPlayer, HuluPlus, HBO Nordic, Spotify, Pandora, Amazon, Al JAzeera Sport και πολλά άλλα.

Ωραίο ακούγεται αλλά συμφέρει;

Νομίζω πως ναι. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση αυτό που ήθελα ήταν να εμπλουτίσω το πρόγραμμα της τηλεόρασης μου και να αποφύγω τα torrents κλπ. Οπότε 5 δολάρια για το UnoTelly και 8 για το Netflix ή το Hulu Plus μας κάνουν 13, δηλαδή περίπου 8 ευρώ το μήνα για να βλέπω ασταμάτητα ότι θέλω, όποτε το θέλω και όπως το θέλω! Νομίζω πως δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με τις υπάρχον συνδρομητικές υπηρεσίες της Ελλάδας. Όσο για το Internet που χρειάζεται προκειμένου να απολαύσει κανείς αυτές τις υπηρεσίες… νομίζω πως το Internet πλέον και στη χώρα μας έχει γίνει όσο απαραίτητο είναι το ρεύμα και το νερό. Εφόσον λοιπόν μιλάμε για συνδρομητική τηλεόραση, σίγουρα το Internet βρίσκεται στον standard εξοπλισμό του σπιτιού.

Πως λειτουργεί; Μπορεί να το στήσει ένας αρχάριος;

Το site του UnoTelly διαθέτει guides, βίντεο, F.A.Q. και υποστήριξη σχεδόν για τα πάντα. Προσωπικά έκανα διάφορα πειράματα για να δω τι δουλεύει καλύτερα στο δίκτυο μου, αλλά τελικά κατέληξα στην πιο απλή λύση. Δήλωσα τους DNS servers απευθείας στο router μου (αντί για αυτούς που έπαιρνε από τον OteNet), ενημέρωσα και το UnoTelly για το τρέχον IP μου και “ως διά μαγείας” τα iPhones & iPads που κυκλοφορούν στο σπίτι, οι υπολογιστές και το AppleTV αποκτήσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν ονειρευτεί καν. Ένα έξτρα βήμα που θα χρειαστεί να κάνετε αν θέλετε να απολαύσετε τις υπηρεσίες που ξεκλειδώνει το UnoTelly σε iPhones, iPads και Apple TV, είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στο Αμερικάνικο και Αγγλικό iTunes Store για να μπορέσετε να κατεβάσετε τις ανάλογες εφαρμογές που παρέχουν οι διάφορες συνδρομητικές υπηρεσίες. Μία εύκολη διαδικασία για την οποία υπάρχει φυσικά και ο ανάλογος οδηγός.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

Το UnoTelly είναι μια υπηρεσία από την οποία μπορείτε να επωφεληθείτε χρησιμοποιώντας την σε κάποιον υπολογιστή ή οποιοδήποτε gadget υποστηρίζει τις υπηρεσίες που ανάφερα παραπάνω. Επομένως, τον εξοπλισμό που χρειάζεται, ένα σπίτι που διαθέτει Internet τον έχει ήδη. Ένας router και ένας υπολογιστής είναι τα minimum. Από εκεί και πέρα, κάποιος μπορεί να έχει Apple TV, άλλος PS3 κλπ.unotelly_03

Εδώ και πάρα πολύ καιρό πίστευα πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα βρίσκετε στη λίστα με τις υποστηριζόμενες χώρες σε υπηρεσίες όπως το Netflix, Hulu κλπ. Δυστυχώς όμως αυτή η ελπίδα με κούρασε και χαίρομαι που δεν θα ασχοληθώ ξανά μαζί της χάρη στο UnoTelly!

Τόσο το UnoTelly όσο και οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που ξεκλειδώνει, δίνουν τη δυνατότητα δοκιμής πριν πληρώσει για οτιδήποτε. Αν είστε fan της τηλεόρασης, αν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια και αν αδιαφορείτε για τους ελληνικούς υπότιτλους… δοκιμάστε το UnoTelly και είμαι σίγουρος πως θα το λατρέψετε!

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.