Mountain Lion… άλλο ένα αιλουροειδές στη παρέα.

Τα τελευταία χρόνια η Apple μας έχει συνηθίσει στη κυκλοφορία διαφόρων προϊόντων που αργά ή γρήγορα αλλάζουν πολλές και βασικές μας συνήθειες. Αυτό που δεν έχουμε συνηθίσει όμως είναι ανακοινώσεις σαν τη σημερινή, όπου με μία “απλή” προσθήκη στο site της, έσκασε τη βόμβα που ακούει στο όνομα Mountain Lion. Αυτή τη φορά η Apple προσπέρασε την ανακοίνωση κάποιου νέου event με τις συνηθισμένες φήμες να μας τρελαίνουν και πέρασε με τη μία στο παρασύνθημα.

Λένε πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και η Apple αυτή τη φορά μας έδωσε μια ολόκληρη σελίδα γεμάτη εικόνες με αρκετά από τα highlights του νέου Mac OS X 10.8 που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι. Σε γενικές γραμμές το Mountain Lion τα έλεγα πως είναι άλλο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της μεταφοράς πολλών χαρακτηριστικών του iOS στο Mac OS X. Και όπως γίνεται σχεδόν με κάθε νέα έκδοση του Mac OS X, πολλά από τα νέα features του καθιστούν άχρηστες μερικές επιτυχημένες εφαρμογές γιατί πλέον η δουλειά τους γίνετε natively!

  • iCloud – Θα έλεγε κανείς πως τώρα ξεκινάει η αξιοποίηση του iCloud. Τώρα γιατί επιτέλους δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα σε θέματα συγχρονισμού.
  • Messages – Προσωπικά το αγαπημένο μου feature. Επιτέλους το iChat εξελήχθηκε και έγινε ένα με το iMessage. Με άλλα λόγια άλλος ένας λόγος για να πατώσουν τα SMS. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι πως η beta του είναι ήδη διαθέσιμη για να τη δοκιμάσετε!
  • Reminders – Το πρωτοείδαμε στο iOS 5. Μου άρεσε δε λέω, αλλά φαινόταν πως κάτι του έλειπε και έτσι παρέμεινα στο Wunderlist. Τώρα όμως νομίζω πως το μέλλον για τα TODO apps άρχισε να μικραίνει.
  • Notes – Επιτέλους χώρισαν τα email από τις σημειώσεις. Ποτέ δεν με βόλευε αυτός ο συνδυασμός γι’ αυτό και οι σημειώσεις μου βρίσκονται ακόμα στο Evernote. Άλλη μια υπηρεσία που μάλλον θα χάσει κάμποσους χρήστες λόγω του Mountain Lion.
  • Notification Center – Ίσως το πιο δυνατό feature του iOS 5… τώρα και στο Mac OS X. Τέλεια υλοποίηση και μάλλον κάπου εδώ θα τελειώσει και η ανάγκη για το Growl.
  • Share Sheets – Είναι η μόδα της εποχής να μπορείς να μοιράσεις οτιδήποτε από οπουδήποτε. Απορώ που δεν υπήρχε ήδη κάποιο app με αυτή την ιδέα.
  • Twitter – Το Twitter γίνετε ένα με το Mac OS X… όπως έγινε και με στο iOS. Αναμενόμενο θα έλεγα.
  • Game Center – Ένα feature που ξεκίνησε τη καριέρα του 100% στο iOS και αφού έγινε μεγάλο και πετυχημένο έρχεται και στο Mountain Lion. Σιγά σιγά αρχίζει να λιώνει η καραμέλα που μασουλούσαν κάποιοι τόσα χρόνια…”Οι Mac δεν έχουν παιχνίδια…”
  • AirPlay – Δεν ξέρω αν θα δούμε τηλεόραση από την Apple μέσα στο 2012 όπως λένε οι φήμες, το AppleTV όμως στρώνει το δρόμο και το AirPlay είμαι σίγουρος πως θα παίξει πολύ βασικό ρόλο σ’ αυτή τη κατεύθυνση.
  • Gatekeeper – Όσο μεγαλώνει ο αριθμός χρηστών του Mac OS X, μεγαλώνει και η γκάμα χρηστών του και δυστυχώς οι “κακοί” μπήκαν και στο κόσμο μας. Το 2011 είδαμε διάφορες προσπάθειες “διάρρηξης” του Mac OS X τις οποίες αντιμετώπισε άμεσα η Apple με διάφορους τρόπους. Προφανώς δεν επαναπαύτηκε και το Gatekeeper είναι το επόμενο βήμα σε ένα ασφαλέστερο λειτουργικό.

Σαν πρώτη γεύση όλα φαίνονται πανέμορφα και τέλεια. Όμως αν το καλοσκεφτείς τα περισσότερα features είναι μικρές αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει π.χ. το 10.7.4. Το Mountain Lion όμως δεν είναι ένα απλό update! Φαντάζομαι και ελπίζω πως θα δούμε πιο σημαντικές αλλαγές στην τελική του έκδοση, αλλιώς μάλλον γι’ αυτό δεν έκαναν κάποιο μεγάλο event… γιατί απλά δεν είχαν κάτι συνταραχτικό να πουν.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.