Οι “αϋπνίες” στο OS X όπως θα έπρεπε να είναι!

Αναμφισβήτητα ο screensaver και το sleep mode επινοήθηκαν για να βοηθήσουν και κατά κάποιο τρόπο να μεγαλώσουν τη ζωή των υπολογιστών μας. Όμως ταυτόχρονα είναι και δύο από τα πιο σπαστικά features που πρέπει να έχεις ενεργοποιημένα. Και σε ποιον δεν έχει τύχει να διαβάζει ένα μεγάλο κείμενο και επειδή δεν κουνάει το ποντίκι ή δεν πατάει κάποιο πλήκτρο, ο υπολογιστής πέφτει για ύπνο. Βέβαια χάρη αυτής της φάσης άρχισαν να πατιούνται περισσότερα πλήκτρα σαν το Shift και το Control που από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός απ’ το να μηδενίσουν τον timer που τρέχει στο background για να κοιμηθεί ο υπολογιστής.

Αυτό που είναι ακόμα πιο σπαστικό είναι το “σχεδόν σβήσιμο” που κάνει η οθόνη λίγο πριν σβήσει τελείως. Και δυστυχώς πατώντας κουμπιά και κουνώντας το ποντίκι συνέχεια δεν νομίζω πως είναι λύση. Γι’ αυτό και το Caffeine δεν λείπει ποτέ από το /Applications μου. Το Caffeine και άλλα παρόμοια προγράμματα όμως για να λειτουργήσουν βασίζονται στο ότι ο χρήστης θα θυμηθεί να τα ενεργοποιήσει. Και μάλιστα στη περίπτωση φορητού υπολογιστή, αν δεν ορίσει και το πόσο θέλει να παραμείνουν ενεργοποιημένα, το πιο πιθανό είναι να στραγγίσει η μπαταρία και ο φορητός να κλείσει με το ζόρι. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει να ξεχάσω το Caffeine ανοιχτό, αλλά δεν μου φαίνεται δύσκολο. Γι’ αυτό και η ιδέα μιας νέας εφαρμογής που λέγετε Should I Sleep μου αρέσει ακόμα περισσότερο.

Το Should I Sleep είναι ένα πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται διάφορες λειτουργίες του υπολογιστή σας προκειμένου να καταλάβει αν πρέπει να κοιμηθεί ή όχι! Η πιο εντυπωσιακή θα έλεγα πως είναι το Face Detection το οποίο ενεργοποιείτε λίγο πριν έρθει η ώρα του sleep mode και ανιχνεύει για μάτια και μύτη ώστε να καταλάβει αν είστε μπροστά στην οθόνη ή όχι. Άλλοι αισθητήρες που διαθέτει είναι το Camera Motion που ελέγχει για κίνηση γενικότερα, το Download Monitor που παρακολουθεί το network activity ώστε να μην κόψει κάποιο download και πολλά ακόμα.

Νομίζω πως το Should I Sleep είναι τόσο καλό σαν ιδέα αλλά και σαν υλοποίηση που κάποια στιγμή μάλλον θα δούμε τις δυνατότητες του ενσωματωμένες στο OS X γιατί το πρόβλημα που λύνει έρχεται στιγμή που το αντιμετωπίζουν… όλοι! Για την ώρα πάντως θα το βρείτε δωρεάν στο App Store.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.