Κρύψτε τα πάντα στους κρυφούς φακέλους του OS X.

​Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κρύψεις κάτι και όταν πρόκειται για αρχεία, υπάρχουν εφαρμογές που θα κλειδώσουν ότι θέλετε με το κωδικούς, συνθηματικά, ίσως και βουλοκέρι. Το πρόβλημα που βλέπω όμως είναι πως έχοντας μια εφαρμογή που η δουλειά της είναι να κρύβει πράγματα, είναι σαν να διαφημίζω πως κάτι έχω κρυμμένο. Αν όμως δεν υπήρχαν καν αποδεικτικά στοιχεία πως κάτι κρύβεται στον υπολογιστή μου, πολύ πιθανόν ο “περίεργος επισκέπτης” να μην έμπαινε καν στη διαδικασία να ψάξει. Γι’ αυτό λοιπόν ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν αρκετά ενδιαφέρον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κρύψετε τα “ευαίσθητα” αρχεία σας.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και βασίζεται στο γεγονός ότι κρύβετε κάτι χρησιμοποιώντας έναν κρυφό φάκελο (hidden folder), ο οποίος επειδή δεν εμφανίζεται στο γραφικό περιβάλλον του υπολογιστή σας, δεν τραβάει τη προσοχή και τη περιέργεια κανενός.

  1. Ανοίγουμε το Terminal.app που βρίσκετε στο/Applications/Utilities
  2. Πηγαίνουμε στο φάκελο όπου θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα “ευαίσθητα” αρχεία μας(π.χ. /Users/username)
  3. Δημιουργούμε ένα φάκελο προσθέτοντας του μία τελεία στην αρχή του ονόματος. Με αυτό το τρόπο ο φάκελος ορίζεται στο λειτουργικό ως “κρυφός”. Γράφουμεmkdir .topsecretή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάσουμε το φάκελο.

Τώρα ανοίγοντας ένα παράθυρο στο Finder και πηγαίνοντας εκεί που δημιουργήσαμε τον παραπάνω φάκελο, θα δούμε πως δεν εμφανίζεται τίποτα! Αν όμως από το μενού του Finder πάμε στο Go > Go to Folder… ή αν απλά πατήσουμε το shortcut Shift + Command + G, εμφανίζεται ένα πεδίο ικανό να μας αποκαλύψει τα πάντα. Σε αυτό το πεδίο γράφουμε το πλήρες path του φακέλου που δημιουργήσαμε – στη προκειμένη περίπτωση αυτό είναι ~/.topsecret – και ο κρυμμένος φάκελος ανοίγεί εμφανίζοντας όλα τα υπάρχοντα του! Υπόψιν πως το εν λόγω trick δεν κλειδώνει και δεν κρυπτογραφεί τίποτα! Παρόλα αυτά, για να βρει κάποιος τους κρυμμένους φακέλους σας, όχι μόνο θα πρέπει να γνωρίζει πως να ελίσσεται μέσω του Terminal, αλλά θα πρέπει να μαντέψει και το που ίσως να έχετε κρύψει κάτι. Ίσως όχι ακατόρθωτο, αλλά σίγουρα χρονοβόρο και χλωμό! grin

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.