Δοκίμασε το Android πριν το θάψεις.

Τελικά είμαστε περίεργη γκάμα ανθρώπων εμείς οι Macάδες. Πωρωνόμαστε εύκολα, ξοδεύουμε ακόμα πιο εύκολα και τώρα τελευταία μερικοί σκαλώνουν και ξεχνάνε βασικά πράγματα. Πριν χρόνια “κάποιος” είπε Think Different και πίσω από αυτές τις λέξεις κρυβόταν ολόκληρη δεοντολογία. Μια δεοντολογία που πίστευε σε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που θα έμπαιναν στη διαδικασία να δοκιμάσουν κάτι νέο πριν του κολλήσουν μία άσχημη ταμπέλα. Η εταιρία που μας κόλλησε τη συνήθεια να σκεφτόμαστε διαφορετικά μεγάλωσε και εξακολουθεί να παράγει μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς. Δυστυχώς όμως οι νόμοι του marketing την έχουν μεταλλάξει σε κάτι που πολλές φορές με βρίσκει αρνητικό.

Πιστός στο iOS από τη πρώτη στιγμή που πάτησε πόδι στην Ελλάδα, άλλαξα τρία iPhones για να είμαι πάντα up-to-date με κάθε νέα καινοτομία. Όμως κάθε φορά που έπαιρνα ένα iPhone ήξερα πως του λείπουν αρκετά hardware features σε σχέση με κινητά άλλων εταιριών. Η ευκολίες του iOS και η πληθώρα των apps με κέρδιζε και προσπερνούσα όλα όσα έχανα. Μέχρι πότε όμως; Την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης του iPhone 4S ταξίδευα με καράβι και κυριολεκτικά πάλευα με το GPRS της Vodafone για να μάθω μέσω Twitter τι ανακοινώθηκε. Η λύπη μου με τα νέα ήταν απερίγραπτη! Ως κάτοχος ενός iPhone 4, όσο κι αν το έψαχνα δεν μπορούσα να βρω λόγο για να πάω στο 4S, αναβάθμιση που θα μου κόστιζε 600+ ευρώ! Με παρόμοια συναισθήματα και στην ανακοίνωση του νέου iPad, προσπάθησα να αγνοήσω τις διάφορες νέες Android συσκευές που κυκλοφορούσαν με αισθητή ανωτερότητα στα specs τους από κάθε iPhone. Τουλάχιστον μέχρι να δω τι κρύβει στο μανίκι της η Apple για το iPhone 5!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά βρίσκομαι αντιμέτωπος με ανακοινώσεις που κάθε άλλο παρά με κερδίζουν. Χρόνια τώρα εις γνώση μου προτιμώ τα προϊόντα μιας εταιρίας που για διάφορους λόγους είναι αισθητά ακριβότερα από τον ανταγωνισμό. Η ποιότητα, το design και η λειτουργικότητα όμως είναι οι δικαιολογίες που βρίσκω για τη τσέπη μου. Τελευταία όμως φαίνεται πως κυκλοφορεί προϊόντα μόνο και μόνο για να είναι πάντα στη κορυφή του hype, χωρίς κάτι ουσιαστικά νέο και χρήσιμο. Και κάπως έτσι αποφάσισα να σκεφτώ διαφορετικά και να δοκιμάσω τους καρπούς του απέναντι δέντρου.

Η πιο δύσκολη απόφαση τελικά ήταν να επιλέξω ποιο Android κινητό διαθέτει όλα τα features των απαιτήσεων μου. Βλέπετε εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές και μάλιστα σε διάφορες τιμές. Βέβαια πρέπει να τονίσω πως δεν έκανα το απίστευτα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί και συγκρίνουν το τελευταίο iPhone της εκάστοτε εποχής με ότι σαβούρα Android βρουν! Μετά από ένα μακροχρόνιο ψάξιμο και αφού σιγουρεύτηκα πως ένα high end Android κινητό μπορεί να ικανοποιήσει όλες μου τις απαιτήσεις, κατέληξα στο Samsung Galaxy S3.

Έχοντας ένα Android κινητό στα χέρια μου για τις καθημερινές μου ανάγκες για σχεδόν ένα μήνα, μπορώ πλέον να πω ότι πρόκειται για έναν αντάξιο αντίπαλο! Η τελευταία έκδοση του Android – Jelly Bean 4.1.1 – έχει αλλάξει απίστευτα το όλο experience συγκριτικά με παλαιότερες εκδόσεις που είχα δοκιμάσει. Η συμβατότητα του με το OS X ίσως να προβληματίζει αρκετούς και σίγουρα δεν συγκρίνεται με τις ευκολίες που προσφέρει το iOS. Όχι όμως πως δεν υπάρχουν λύσεις και τρόποι για να κάνει κάποιος αυτό που θέλει.

Τελικά Android ή iOS;

Νομίζω πως όλα είναι θέμα γούστου και αναγκών. Παλαιότερα, όταν είχα πρωτοδοκιμάσει το Android ένιωθα λες και δοκίμαζα beta έκδοση με αρκετά πράγματα to-be-done. Πλέον όμως το παιχνίδι άλλαξε, το Android εξελίχθηκε και η Apple αντί να φέρνει νέες καινοτομίες στο iOS, πλασάρει ως νέο feature τις πανοραμικές φωτογραφίες για το iOS 6 και καταργεί τα Google Maps για να χρησιμοποιήσει τους χρήστες της για άλλη μια φορά (βλ. Siri) σαν beta testers σε κάτι που ξέρει ότι δεν δουλεύει 100%. Και το κυριότερο, εξακολουθεί να είναι απίστευτα “κλειστή” και μονόχνοτη σε οτιδήποτε θέλει να πειράξει το λειτουργικό της δημιουργώντας την ανάγκη για jailbreak.

Παρόλα αυτά… είναι στη κορυφή! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να ακολουθάμε τις επιλογές της με κλειστά μάτια. Κλείνοντας 2 χρόνια με το iPhone 4 στα χέρια μου και βλέποντας τι μου προσφέρει ένα iPhone 5 και τι το Galaxy S3, αποφάσισα να ρισκάρω και να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Δηλαδή αυτό που με έμαθε η ίδια η Apple να κάνω: Think Different! Φυσικά τόσο το iPhone, όσο και το iPad, παραμένουν δίπλα μου γιατί όχι μόνο υπάρχει το Macland.gr που θέλει iOS τροφή, αλλά κι εγώ που θέλω να δοκιμάζω τα πάντα. wink

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.