Η σαβούρα χτυπάει κόκκινα στο App Store!

Και σε ποιον δεν αρέσει να “ψαρεύει” νέες εφαρμογές και παιχνίδια στο App Store. Θα έλεγα πως είναι μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας που σχεδόν όλοι έχουμε υιοθετήσει πλέον. Δυστυχώς όμως όσο μεγαλώνει το App Store, τόσο μικραίνουν και οι πιθανότητες να βρούμε κάτι αξιόλογο που όντως θα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από πέντε λεπτά.

Το φαινόμενο της σαβούρας δεν αποτελεί νέο. Αργά η γρήγορα όλοι φτάνουμε σε ένα σημείο που έχουμε εγκαταστήσει όλες τις εφαρμογές που πραγματικά χρειαζόμαστε και στη συνέχεια απλά προσπερνάμε τη μια βλακεία μετά την άλλη. Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό, τα νούμερα από δύο σχετικές μελέτες είναι άκρως εντυπωσιακά!

Σε πρόσφατη μελέτη της Playnomics, το 85% αυτών που κατεβάζουν δωρεάν παιχνίδια στο iOS, δεν ασχολούνται μ’ αυτά πέραν της πρώτης μέρας. Ενώ μετά από μερικούς μήνες το 95% χαρακτηρίζονται “ανενεργοί”. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία κατεβάζει ότι σαβούρα εμφανίζετε στη λίστα των Top Free Apps χαρίζοντας στην εκάστοτε σαβούρα μεγαλύτερο rank και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας της περισσότερο χρόνο παραμονής στη κορυφή της λίστας!

Τα παραπάνω όχι απλώς επιβεβαιώνονται από την Adeven, αλλά κάνουν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο μιας και η δική τους έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στα παιχνίδια. Σύμφωνα με την Adeven, υπάρχουν περίπου 400.000 apps που δεν έχουν αγοραστεί ποτέ από κανέναν! Και για να κάνουμε τα νούμερα πιο απλά, δύο στα τρία apps χαρακτηρίζονται “zombie” και με το τρόπο που δουλεύει το App Store πολύ πιθανόν να παραμείνουν με αυτή τη ρετσινιά.

Did you know that the App Store has 1,899 flashlight apps? Madness.

Ο αριθμός εφαρμογών στο App Store της Apple έχει ξεφύγει. Λίγο το ότι όλοι θέλουν να φτιάξουν μια εφαρμογή για τη “γρήγορη κονόμα”, λίγο το ότι η αναζήτηση και ο τρόπος λειτουργίας του App Store δεν έχει αλλάξει και τόσο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, και λίγο το ότι οι περισσότεροι έχουμε γίνει app junkies, δεν βοηθούν καθόλου τη κατάσταση. Αν στις αρχές του App Store concept υπήρχε το πλεονέκτημα ότι οι developers δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά για να “τσουλήσει” η εφαρμογή τους, τώρα πάει. Βέβαια εδώ που τα λέμε αυτό δεν είναι και τόσο αρνητικό, γιατί με αυτό το τρόπο οι developers με τις εφαρμογές της μιας βδομάδας μάλλον θα σταματήσουν να στέλνουν σαβούρες μεγαλώνοντας το average app store review time.

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.