Κάντε του τα τέσσερα… οχτώ. Συμφέρει και αξίζει!

Μη σας παραπλανά ο τίτλος, το post αφορά μνήμες και πιο συγκεκριμένα την αναβάθμιση που έκανα πρόσφατα στον 13άρη Macbook Pro μου, τον οποίο η μαμά Apple παρέδωσε στα χέρια μου με 4GB. Οι εντυπώσεις μου είναι θετικότατες και μάλιστα η όλη αναβάθμιση έκρυβε μία ευχάριστη έκπληξη!

Καταρχήν να αναφέρω ότι ο Macbook Pro που έχω στα χέρια μου είναι το μοντέλο early 2011 με επεξεργαστή i7 στα 2.7GHz και κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 3000 με 384MB μνήμη την οποία “κλέβει” από τα 4GB του συστήματος. Επειδή λοιπόν τον τελευταίο καιρό με έχει κερδίσει ιδιαίτερα η ζεστασιά του σαλονιού και ότι κάνω στον υπολογιστή το κάνω στον εν λόγω φορητό, σκέφτηκα να του προσφέρω μια μικρή ανάσα διπλασιάζοντας του τη μνήμη. Λόγω ιδιαίτερα θετικής εμπειρίας με το site της Crucial, η επιλογή μου δεν είχε δεύτερη σκέψη και έτσι σε μόλις 3 μέρες τα 8GB ήταν στη πόρτα μου.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γύρω από το πως εγκαθιστούμε τη μνήμη μιας και υπάρχουν άπειρα guides, videos κτλ. για το όλο θέμα. Το μόνο που θα πω είναι πως οποιοσδήποτε διαθέτει τις βασικές γνώσεις γύρω από τη χρήση ενός κατσαβιδιού, μπορεί εύκολα να τις εγκαταστήσει σε λιγότερο από 10 λεπτά. Προσπερνώντας λοιπόν αυτά τα δέκα λεπτά εγκατάστασης, τα πρακτικά αποτελέσματα που αντίκρισα ήταν σίγουρα θετικά και αισθητά σε εφαρμογές όπως το Photoshop και το Aperture. Γενικότερα υπάρχει μια μικρή βελτίωση στο λειτουργικό, αλλά αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αύξηση των επιδόσεων στα παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, στο World of Warcraft το frame rate ανέβηκε αρκετά και μερικά σκαλώματα που συνήθιζε να κάνει, εξαφανίστηκαν!

crucial8gb_01

Και μόνο στην ιδέα διπλασιασμού της μνήμης οι προσδοκίες μου ήταν αρκετές, όμως σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι θα δω διαφορά και στα παιχνίδια. Οπότε άρχισα να ψαχουλεύω το Internet μήπως και βρω μια λογική εξήγηση. Κάπου εδώ να αναφέρω ότι έχω διπλασιάσει τη μνήμη σχεδόν σε όλα τα φορητά που πέρασαν από τα χέρια μου, και πάνω κάτω ξέρω τι να περιμένω. Ίσως γι’ αυτό να μου φαίνεται περίεργη η αύξηση επιδόσεων στο WoW. Αυτό που δεν είχα ποτέ όμως, ήταν φορητό με κάρτα γραφικών Intel που να μοιράζεται τη μνήμη του συστήματος. Κάτι που για πολλούς (στο Internet) θεωρείται common knowledge για μένα ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό το κάτι είναι πως επεκτείνοντας τη μνήμη στα 8GB σε φορητούς με ενσωματωμένες κάρτες γραφικών της Intel, μεγαλώνει και η μνήμη που “κλέβει” η κάρτα γραφικών πηγαίνοντας στα 512MB! Βέβαια αυτό δεν πάει αναλογικά. Δηλαδή αν του βάλετε 16GB RAM, η VGA δεν θα πάει στο 1GB. Όμως αυτή η μικρή αναβάθμιση είναι αρκετά αισθητή!

Μεταφράζοντας τον παραπάνω τίτλο σε ευρώ… Με 50€ πήρα 2 μνήμες των 4GB διπλασιάζοντας τη μνήμη που είχε ο φορητός μου στα 8GB και ουσιαστικά ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε και η μνήμη της κάρτας γραφικών από 384ΜΒ σε 512ΜΒ. Ίσως το πιο καλοξοδεμένο μου πενηντάρικο! 😉

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.