Blast: Αυτό που ψάχνεις… γρήγορα και εύκολα.

Έχω ακούσει να λένε πως η πλειοψηφία των χρηστών Mac είναι άνθρωποι που τους αρέσει η τάξη και η οργάνωση. Εγώ πάλι πιστεύω πως πλέον έχουμε αυξηθεί τόσο πολύ που δεν υπάρχουν στάνταρ μοτίβα χρηστών. Από τα πρώτα μου βήματα στο OS X ήθελα ο φάκελος με τις εφαρμογές μου να είναι τακτοποιημένος. Θεωρούσα απαραίτητο να διαχωρίζονται οι μικροεφαρμογές για το Internet από προγράμματα σαν το PhotoShop, το Toast και το Warcraft. Ειδικά από κάποια στιγμή κι έπειτα που οι εφαρμογές μου αυξήθηκαν υπερβολικά, ακόμα και τακτοποιημένες που ήταν, μερικές φορές δυσκολευόμουν να βρω αυτό που ήθελα γρήγορα. Οπότε σιγά σιγά μερικοί “σοφοί” developers έφτιαξαν 1-2 μικροπρογραμματάκια που κατοικούσαν στο MenuBar και σου έδιναν γρήγορη πρόσβαση στις πιο hot εφαρμογές που τους είχες ορίσει. Εξυπηρετική λύση δεν μπορώ να πω. Όμως η προσωπική μου πείρα λέει πως οι “hot” εφαρμογές αλλάζουν μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα. Αν για παράδειγμα σήμερα θέλω να ασχοληθώ με το Internet, θα ανοίξω 5-6 προγράμματα τα οποία πολύ πιθανόν αύριο που θα κάνω τις συνηθισμένες μου εργασίες να μην χρειάζομαι. Οπότε πάνε στράφι οι λίστες με τα hot apps.

Μέχρι που κάποια στιγμή έκανε την εμφάνιση του στο Mac OS X το Spotlight. Με τον ορισμό ενός hot key (π.χ. Ctrl + Space) το κουτάκι της αναζήτησης περιμένει να του πεις τι ψάχνεις και με ένα τόσο γρήγορα global search μπορείς να βρεις και να τρέξεις τα πάντα αρκετά γρήγορα! Και αυτή η λύση όμως δεν άργησε να με κουράσει κυρίως λόγω του όγκου των αποτελεσμάτων. Όσο γρήγορο κι αν είναι το Spotlight, αργά ή γρήγορα καταλήγεις να το χρησιμοποιείς για να βρεις κάτι περισσότερο πολύπλοκο από μία εφαρμογή που θες να τρέξεις εκείνη τη στιγμή. Κάπως έτσι επέστρεψα στο κλασσικό Dock το οποίο φιλοξενεί όλα τα προγράμματα στα οποία θέλω να έχω άμεση πρόσβαση.

blast_01

Μέχρι που σήμερα βρήκα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαλείο που λέγετε Blast! Πρόκειται για μία εφαρμογή που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο MenuBar και παρακολουθεί συνεχώς τι κάνει ο χρήστης. Με αυτό το τρόπο το Blast έχει πάντα διαθέσιμα από τις πιο πρόσφατες εφαρμογές που ανοίχτηκαν, μέχρι τα πιο πρόσφατα αρχεία που δούλεψε ο χρήστης. Μάλιστα μπορεί και τα διαχωρίζει ανάλογα με το είδος τους (εφαρμογές, εικόνες, βίντεο κλπ), ενώ δίνει επίσης τη δυνατότητα στο χρήστη να αφαιρέσει τελείως κάποια καταχώριση χωρίς να πειραχτούν οι υπόλοιπες. Το μικρό παραθυράκι που εμφανίζει τα αποτελέσματα το Blast διαθέτει επίσης ένα μέρος όπου μπορείς να τοποθετήσεις συντομεύσεις σε φακέλους προσωπικής επιλογής, ενώ οι χρήστες που λατρεύουν το πληκτρολόγιο και τα shortcuts θα βρουν ιδιαίτερα εύκολη τη χρήση του Blast μιας και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βελάκια και το Tab για να κάνεις τις επιλογές σου.

Πραγματικά είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα που όλη του η επιτυχία θεωρώ ότι στηρίζεται στην απλή λειτουργία του και την “Macίστικη” εμφάνιση του. Το κυριότερο απ’ όλα όμως είναι πως μπορεί και προσαρμόζεται στις τρέχων ανάγκες του χρήστη παρουσιάζοντας του αποτελέσματα με βάση τις τελευταίες του εργασίες. Ακόμα και κάποιο αρχείο να κατεβάσετε και μετά να μην θυμάστε που αποθηκεύτηκε, το Blast σίγουρα το έχει αντιληφθεί και υπάρχει στα αποτελέσματα του! Με άλλα λόγια το Blast είναι σαν την επιλογή “Recent Items” που διαθέτει το Mac OS X, αλλά με πολλές περισσότερες επιλογές, παραμετροποιήσεις και πιο γρήγορη πρόσβαση. Στην τιμή των $9.95 το Blast αναμφισβήτητα είναι μία πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να επιταχύνει τη δουλειά του στο Mac OS X. Μία δοκιμή της trial έκδοσης του πιστεύω ότι θα σας πείσει. 😉

2 x Blast License Giveaway!

Με την ευκαιρία του review η Apparent Software μας διέθεσε επιπλέον 2 license για δύο τυχερούς επισκέπτες του Macland.gr. Αν το Blast κέρδισε το ενδιαφέρον σας και θέλετε να κερδίσετε ένα δωρεάν license, δηλώστε συμμετοχή στη κλήρωση αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω. Οι δύο τυχαίοι νικητές θα ανακοινωθούν στις 31/8/2010. Υπόψιν ότι το email που θα χρησιμοποιήσετε για την εγγραφή σας στο Macland θα χρησιμοποιηθεί για το license.

Νικητές

Συγχαρητήρια στους WizeMan και Raspberry, νικητές του πρώτου μας giveaway! Σύντομα θα λάβετε email από την εταιρία Apparent Software με τα license σας. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα giveaway. Stay tuned… wink

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.