Αυτοματοποίηση του function key.

Χρόνια τώρα υπάρχει ένα μόνιμο μίσος με ένα συγκεκριμένο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο των φορητών υπολογιστών που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Η ταμπέλα του γράφει fn και είναι ο συνήθης ύποπτος κάθε φορά που πατάω ένα κουμπί και δεν υπακούει σ’ αυτό που θέλω να κάνω. Η αλήθεια είναι πως τα function keys (F1, F2…) είναι δημοφιλή μόνο σε μερικές εφαρμογές. Και αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ μόνημα τη δεύτερη λειτουργία τους (φωτεινότητα, ήχος, iTunes controls κλπ). Κάθε φορά όμως που χρειάζεται να πατήσω κάποιο από τα πλήκτρα F, πρέπει να το πατάω σε συνδυασμό με το πλήκτρο fn. Δεν είναι δύσκολο αλλά έχω τη τάση να το ξεχνάω συνέχεια.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν παίζω κάποιο παιχνίδι. Ας πούμε ότι θέλω να πατήσω το F3 και ξεχνάω το fn. Το αποτέλεσμα είναι να ενεργοποιήσω το Mission Control και σίγουρα να κάνω κάποια γκάφα στο παιχνίδι. Παρόλο που υπάρχει επιλογή στο System Preferences > Keyboard ώστε τα function keys να δουλεύουν μόνιμα χωρίς το συνδυασμό του fn, προσωπικά δεν με βολεύει. Τουλάχιστον όχι πάντα. Με τη χρήση του Palua όμως αυτό ο προβληματισμός έλαβε τέλος!

Το Palua δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει το πως θα δουλεύουν τα function keys σε κάθε εφαρμογή. Πρόκειται για ένα μικρό διαμάντι που μόλις το ρυθμίσεις μια φορά μετά απλά ξεχνάς ότι υπάρχει. Το Palua μπορείτε να το ελέγξετε από το menu bar ή με κάποιο shortcut. Η πραγματική μαγεία όμως βρίσκετε στο Smart Mode όπου δουλεύει κυριολεκτικά μόνο του με βάση πάντα τις δικές σας προτιμήσεις.

Πιστεύω πως αυτό που κάνει το Palua έπρεπε να το κάνει από μόνο του το OS X. Από την άλλη πάλι γι’ αυτό υπάρχουν και οι developers, για να μετατρέπουν την εξυπνάδα τους σε κώδικα και να απολαμβάνουμε εμείς με ένα κλικ στο App Store και 0.89 €! wink

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.