Android: 3 λόγοι για να μην το δοκιμάσετε ποτέ.

Έχοντας ένα Galaxy S3 ως κύρια συσκευή για όλες μου τις καθημερινές ανάγκες για αρκετό καιρό τώρα, και αφού έχω επισημάνει σε πολλές συζητήσεις τα θετικά στοιχεία της συσκευής αλλά και του λειτουργικού που φοράει, ήρθε η ώρα να αναφερθώ σε μερικά πολύ βασικά μειονεκτήματα του Android που κατά τη γνώμη μου το κρατάνε πολύ πίσω στη κούρσα του ανταγωνισμού.

Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να “παίζω” με οτιδήποτε μπορώ να πιάσω στα χέρια μου. Μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους κόντρα μεταξύ Apple και Google σχετικά με τα λειτουργικά συστήματα που παράγουν για τα Smartphones τους, όμως εγώ είμαι ο καταναλωτής που πληρώνει για το καθετί και γι’ αυτό αρνούμαι να πάρω φανατική πόζα και να υποστηρίξω μία από τις δυο πλευρές. Σήμερα κρατάω το Galaxy S3, αύριο το Nexus 4 και τον άλλο μήνα το iPhone 6. Αυτό δεν με κάνει μικρότερο ή μεγαλύτερο οπαδό της Apple!

Δοκιμάζοντας τη κορυφαία συσκευή του ανταγωνισμού, κατέληξα στο συμπέρασμα πως τελικά το Android (v4.1.1 Jelly Bean) έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο σε σχέση με παλαιότερες εκδόσεις που είχα δοκιμάσει. Έχω ακούσει πολλούς να λένε πως το Android είναι δύσκολο, έχει υπερβολικές ρυθμίσεις, είναι δύσχρηστο κ.α. Δεν συμφωνώ! Ίσα ίσα που θεωρώ πως ο μεγάλος βαθμός παραμετροποίησης του είναι ένα από τα δυνατότερα πλεονεκτήματα του. Άλλα είναι τα μειονεκτήματα που του βρίσκω…

1. Υπερβολική μετάλλαξη

Μετά από χρόνια η Google κατάφερε να έχει στα χέρια της ένα λειτουργικό για smartphones που είναι πραγματικά smart! Δυστυχώς όμως επιτρέπει σε εταιρίες όπως Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC και πολλές άλλες, να το μεταλλάσσουν τόσο πολύ που χάνει το βασικό του χαρακτήρα και τις βασικές του λειτουργίες. Η κάθε εταιρία έχει το δικό της launcher, το δικό της dialer, τη δικιά της εφαρμογή για SMS και τη δικιά της λίστα από crapware φορτωμένα στη ROM. Ωραίο το customization αλλά νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να αφήσουν το χρήστη να επιλέξει αν θέλει να βάλει άλλο launcher ή όχι.

Από τη στιγμή που η Google “λιγουρεύεται” το ποσοστό που κατέχει η Apple στην αγορά των Smartphones, νομίζω πως θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσει κάποιο standard, κάτι αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό. Μπορεί πολλοί να κατακρίνουν την Apple που διατηρεί το ίδιο home screen και την ίδια φιλοσοφία στα μενού και τις ρυθμίσεις από το πρώτο iPhone, αλλά τελικά αυτοί είναι οι λόγοι που πλέον δίνεις ένα iPhone σε οποιοδήποτε και ξέρει που θα πάει για να στείλει ένα SMS! Για τους παλαιότερους… θυμάστε πως ήταν τα μενού των κινητών της Nokia πριν χαθεί στο κόσμο του Symbian; Και τότε, η απλότητα και η σταθερότητα ήταν που την είχε πάει στη κορυφή!

2. Αναβαθμίσεις

Αυτό το κομμάτι δεν το γνώριζα καθόλου. Χρειάστηκε να πάρω το Galaxy S3 και να διαβάσω πολλά sites και guides για να εμπεδώσω ότι τα updates που κάνει η Google στο Android δεν έρχονται άμεσα στη κάθε συσκευή. Και δεν μιλάω για οποιαδήποτε συσκευή, αλλά για τις πιο τελευταίες, τις πιο high end! Κάθε update πρέπει να περάσει από 40 κύματα και να πάρει εγκρίσεις τόσο από τους κατασκευαστές των κινητών, όσο και από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πριν ανάψει η ειδοποίηση για ΟΤΑ update στο κινητό μας. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας εγώ το λέω χάος!

Υπάρχουν χρήστες που δεν ξέρουν καν τι σημαίνει update. Ευτυχώς όμως αυτή η μερίδα είναι μικρή. Οι υπόλοιποι που όχι μόνο ξέρουν τι είναι, αλλά ανυπομονούν για καθετί καινούριο ανακοινώνετε από την Google κάθονται και μυρίζουν τα νύχια τους για το πότε θα δεήσει η Samsung, η Motorola και κάθε άλλη εταιρία να διαθέσει το update για τα κινητά της. Tragic!

3. Συγχρονισμός

Δεδομένο ότι υπάρχει ένας ανταγωνιστής που λέγετε Apple, που πέραν των επιτυχημένων συσκευών διαθέτει μια εφαρμογή που συγχρονίζει τα πάντα με ένα click, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο online store για αγορά μουσικής, πιστεύω πως η Google έπρεπε μόνη της να σκεφτεί πως θα κερδίσει αυτό το κοινό και όχι να πετάξει το μπαλάκι στις εταιρίες που φτιάχνουν hardware για το λειτουργικό της! Ας το αναλύσω λίγο καλύτερα…

Η Samsung βγάζει μια εφαρμογή που λέγετε Kies η οποία αναλαμβάνει να συγχρονίσει τα υπάρχοντα σας μεταξύ υπολογιστή και smartphone. Δυστυχώς για τη Samsung όμως ο κόσμος που δεν έχει ήδη κάποιο smartphone είναι πολύ λίγος! Με άλλα λόγια το Kies πρέπει να παίξει το ρόλο της γέφυρας ώστε κάποιος που χρησιμοποιούσε το iTunes, iPhoto κτλ. να μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα του χωρίς να είναι ninja! Ούτε στα καλύτερα μου όνειρα δεν κάνει κάτι τέτοιο το Kies. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για άλλες εταιρίες. Δεν είναι μόνο η Samsung που νομίζει πως ξαφνικά όλοι θα πετάξουν τα προγράμματα που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια για να πάνε σε κάτι νέο που μόνο μέλλον δεν υπόσχεται.

Το πρόβλημα του συγχρονισμού γίνεται πιο μεγάλο για εμάς που ζούμε στο σήμερα και τρέχουμε Mountain Lion. Κάποια στιγμή είχα αναφερθεί σε διάφορες λύσεις συγχρονισμού, αλλά τώρα που τις χρειάστηκα, απλά δεν δουλεύουν! Πλέον τα Android χρειάζονται το Android File Transfer για να συνδεθούν και να μεταφέρουν δεδομένα στο OS X. Δυστυχώς όμως η εν λόγω λύση δεν δουλεύει πάντα και σε όλους και δεν υπάρχει άλλη! Υπάρχουν άπειρα forum topics που μιλάνε για αυτό το πρόβλημα και άλλοι κατηγορούν τις εταιρίες που φτιάχνουν τα κινητά, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η Google είναι αυτή που πρέπει να διευθετήσει το όλο πρόβλημα.

Και για να ολοκληρωθεί το μεγάλο κενό της Google στο θέμα του συγχρονισμού, θα σας παραπέμψω στο πρόγραμμα που διαθέτει ήδη η Microsoft στο App Store για να συγχρονίζει τα νέα κινητά της. Η εφαρμογή όχι μόνο φτιάχνετε από τη Microsoft και διατίθεται δωρεάν, αλλά χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες του iTunes, iPhoto και Aperture για να συγχρονίσει τα υπάρχοντα σας!

Συμπέρασμα

Αν και μεγάλα προβλήματα, θα μπορούσα να παραβλέψω την υπερβολική μετάλλαξη του λειτουργικού και τις καθυστερημένες αναβαθμίσεις. Και αυτό γιατί ανήκω στους χρήστες που μπορώ να βρω άλλους τρόπους για να κάνω τη δουλειά μου και ξέρω πως να περάσω ένα custom firmware. Το θέμα του συγχρονισμού όμως πιστεύω πως είναι ο πιο βασικός λόγος για να μην φύγει κάποιος ποτέ από τη ζεστή αγκαλιά σιγουριάς που προσφέρει το iTunes. Κάποια στιγμή θα ξανακάνω το πείραμα μετάβασης σε Android και ελπίζω τότε να υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να φέρω όλα μου τα υπάρχοντα σε αυτό και όχι μόνο επαφές και ραντεβού!

Daem0n · Φανατικός κυνηγός της λεπτομέρειας, gadgetάκιας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του με ιδιαίτερη συμπάθεια στα προϊόντα της Apple. Κάνει tweet όταν το θυμηθεί και μερικές φορές γράφει διάφορα στο blog του.